ODAMIZDAN HABERLER

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPI...

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPI...

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ SUNAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK Y...

Devamı

MESLEKTAŞLARIMIZA TÜRKİYE İŞ BANKASI'NDAN DESTEK K...

Türk Dişhekimleri Birliği ve Türkiye İş Bankası arasında varılan anlaşmaya göre; İş Bankası taraf...

Devamı

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLEN İLLERDE ÖZEL AĞIZ VE Dİ...

T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Olağanüstü Hal İlan Edilen ill...

Devamı

T.C. Sağlık Bakanlığı 2023 Yılı İlk Defa ve Yenide...

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 2023 Yılı  İlk Defa ve Yeniden Atama Kurası ...

Devamı

DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞMA HAYATI İLE İLGİLİ YENİ D...

22.02.2023 tarih ve 32112 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 125 numaralı Cumhurbaşkanı Karar...

Devamı

DEPREM ZARARLARINA KARŞI HUKUKSAL BAŞVURU REHBERİ...

Yaşadığımız depremlerde meslektaşlarımız, aileleri ve hastalarımız olan pek çok kişi yaşamını yit...

Devamı

KIZILAY KAN VE KÖK HÜCRE BAĞIŞI ETKİNLİĞİMİZİ GERÇ...

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) olarak başlatılan Kızılay Kan ve Kök Hü...

Devamı

SÖYLEŞİ

SÖYLEŞİ

...

Devamı

22 KASIM DİŞHEKİMLİĞİ GÜNÜ VE TOPLUM AĞIZ DİŞ SAĞL...

22 KASIM DİŞHEKİMLİĞİ GÜNÜ VE TOPLUM AĞIZ DİŞ SAĞL...

        ...

Devamı

2022-2023 DÖNEMİ FERDİ KAZA SİGORTASI YENİLENDİ...

Odamız üyesi dişhekimlerinin Ferdi Kaza Sigortaları ve Kazaya Bağlı İşgörememezlik Sigortaları 20...

Devamı

AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI BASIN AÇIKLAMASI

                  
                  Ülkemizde 22 Kasım gününü içine alan hafta;  Türk Dişhekimleri Birliği ve Odaları tarafından toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı koymak, dikkatini çekmek, doğru alışkanlıklar kazandırmak ve genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konusunda izlenen politikaları değerlendirmek amacıyla “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Türk Dişhekimleri Birliği ve Odaları,  toplumun ve bireyin ağız diş sağlığının iyileştirilmesini ve nitelikli dişhekimliği hizmetinin sunulmasını amaç edinmiştir.  Bu amacına ulaşabilmek için de bilimsel temelli, kanıta dayalı ve koruyucu ağız diş sağlığını önceleyen politikaları savunmaktadır.
Amacımıza ulaşabilmek adına, hafta boyunca tüm Odalarımızla birlikte, kamuoyu oluşturmak ve sesimizi yetkililere ulaştırabilmek için değişik etkinlikler düzenlemekteyiz.
Son yıllarda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) öncülüğünde başlatılan ve İstanbul’da gerçekleştirilen FDI Kongresi’nin de sonuç bildirgesi olarak imzalanıp deklare edilen FDI 2020 Vizyonu olan “Ağız sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve temel insan hakkıdır.” sloganı,  önümüzdeki dönemlerde TDB’nin ve Odalarının en önemli temel hedefi olacak ve çalışmalarımızı bu yönde ağırlıklı olarak sürdüreceğiz.
Artık tüm dünyada, ağız ve diş sağlığı modelini oluştururken, bulaşıcı olmayan hastalıklarla (kalp, şeker hastalığı, kronik solunum hastalıkları, ruh sağlığı hastalıkları, kanser vb.) ağız sağlığının ortak risk faktörlerine göre değerlendirilip ele alınması gerektiği yönünde çalışmalar yapılacaktır. 
Dünyadaki ölümlerin % 60 ‘tan fazlasının, başka bir deyişle yılda 36 milyon insanın bu hastalıklardan öldüğü gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda ve ağız sağlığı ile ilişkilendirildiğinde, ağız diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Düşük gelirli ülkelerde bu rakamlar daha da artmaktadır. 2011 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda alınan kararla; böbrek, ağız ve göz hastalıklarının bulaşıcı olmayan hastalıklarla ortak risk faktörlerine sahip oldukları ve bu anlamda ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Gelecekte birçok hastalık tahlilinin tükürükten yapılabileceği çalışmaları da konunun önemini vurgulayan başka bir gelişmedir. Sağlık Bakanlığımızın da “Farkındalık Projesi” kapsamında bu çalışmalara katılması sevindiricidir.
 
 
Ülkemizde, insanımızın % 90‘nın üzerinde tedaviye muhtaç diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş eksikliği mevcuttur. 65 yaş üstü insanımızdaki dişsizlik oranı % 67 dir. 0-11 yaş grubunda DMFT oranı 5,7 dir. Yani her çocukta 6’ya yakın tedavi edilmesi gereken  dişeti sorunu, diş çürüğü ve eksik diş vardır. Dünya Dişhekimleri Birliği bu oranın 1.0 olmasını istemektedir. Bizdeki bu oranın düşürülebilmesi için, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Dişhekimlerinin ve toplumun duyarlılığına ihtiyaç vardır.
TDB’nin yıllardır yüksek sesle savunduğu Koruyucu Dişhekimliği uygulamaları ve devamlılığının önemi birkez daha ortaya çıkmıştır.
Bugüne kadar gerçekleşmesine katkıda bulunduğumuz;
**Ulusal Ağız veDiş Sağlığı Günleri,
**Toplum Ağız diş sağlığı Eğitim Proğramı,
**Diş Koruma Günleri,
**Sağlığı Geliştiren Okullar Projeleri ile Ağız diş sağlığı bilincinin oluşması yönünde önemli adımlar atılmıştır.
 
Bu bağlamda, TDB tarafından iki yıl önce başlatılan”Sağlığı Geliştiren Okullar Projesi”nin üçüncü etabını bu yılda devam ettirmekteyiz.Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütülen bu Projeye İskenderun ilçemizden iki Antakya ilçemizde iki olmak üzere4 okulumuzda eğitimler ve koruyucu tedaviler karşılaştırmalı olarak devam etmektedir.Bu Eğitimlerde çocuklarımıza fırça  ve macun dağıtılarak, flor vernik uygulaması yapılmaktadır..Bu ulusal bazda yapılan çalışmaya gönüllü olarak katkı veren tüm meslektaşlarıma bu vesileyle birkez daha teşekkür ediyorum.
 
Sağlık Bakanlığı’nın serbest çalışan dişhekimlerinin çalışma koşullarını belirleyen “Ağız ve Diş Sağlığı hizmeti sunulan Özel Sağlık Kuruluşları hakkındaki Yönetmelikte” köklü değişiklikleri öngören bir çalışma başlattığını ve sonuçlandırma aşamasına geldiğini kamuoyuyla paylaşmıştık.
TDB ve odalarının yok sayılacağı,
Tıp alanında yaratılan sermaye birikiminin dişhekimliğinde de oluşturulmaya çalışıldığı,dişhekimliğinin de büyük sermayeye teslim edileceği,
Özelleştirme ve tekelleşmeye ön hazırlık olacağı,
Ve Mesleğimizin asil sahiplerinin devre dışı bırakılmasını amaçlayan bu yönetmelik Taslağı hakkında Bakanlığın TDB yetkilileriyle görüşmeye başlaması bizleri umutlandırmıştır.
Halkın Ağız Diş Sağlığı hizmetlerine ulaşmasında önemli bir basamak olan muayenehanelerin korunması Dişhekimliği mesleğinin bizzat mesleğin sahipleri tarafından yapılmaya devam edilmesi, fertlerin ve toplumun sağlığını koruma amaçlı,varlığın doğal nedeni olan  meslek örgütüne sahip çıkmak için bu taslağa karşı olduğumuzu kamuoyunun bilmesini isteriz.
  Son Dönemlerde Kamu alanındaki çalışmalarda bizim bütün ısrarlı engelleme çalışmalarımıza rağmen bir kanunla geçirilen UZMANLIK YASASI’nın getirdiği sorunlar yaşanmaktadır.Bu yasanın çıkmasıyla Dişhekimleri ile Uzman Dişhekimlerini ayrıştıran Performans uygulamaları yeni bir ağır  yara olarak kamudaki iş huzurunu kaçırmıştır.
 
Türk Dişhekimleri Birliği ve Hatay Diş Hekimleri olarak arzumuz,Dişhekimliği uygulama alanlarının tümünde yani hem serbest çalışan dişhekimlerinin alanında hem de Kamuda,Dişhekimlerinin çalışma koşulları ve hastaların sağlığını ilgilendiren tüm düzenlemelerde, dünyanın kendine medeni diyen tüm ülkelerinde olduğu gibi, Sağlık Bakanlığının Meslek örgütlerinin bu konuların ayrılmaz bir ortağı,bileşeni olduğunu kabul etmesi ve buna uygun olarak hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz.
   Bilimsel Dişhekimliğinin 106. Yılını kutlarken ne yazıkki Ülkemizde Ağız Diş Sağlığı göstergelerinde bir iyileşme olduğunu nede bu hizmete ulaşabilmenin önündeki engellerin kaldırıldığını söyleyebiliriz..
Toplumun Ağız Diş Sağlığında gerçek anlamda düzelme; Dişhekimlerinin özelde ve Kamuda emeklerinin karşılığını alabildiği, insanca çalışma ve yaşama taleplerinin karşılanması başka bir bahara kalıyor
    Biz yinede Meslek Örgütümüzde hep bir arada, bilimsel doğrular ışığında, insandan ve emekten yana, mücadele umudumuzu yitirmeden devam etmekte ısrar edeceğimizi, Kamuoyuna saygıyla duyururuz.
                                                                                             
                                                              
                                   
 

Ek Bilgi