4 YILLIK DEV PROJE "SGOP" BİTTİ

SAĞLIKLI DİŞLERE KAVUŞTU

Sağlığı Geliştiren Okullar Projesinin

Dördüncü ve Son Yılı Başarıyla Tamamlandı

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) tarafından yürütülen ve TDB ile Hatay Dişhekimleri Odası Toplum Ağız Diş Sağlığı komisyonlarında gönüllü olarak görev alan dişhekimleri tarafından uygulanan Sağlığı Geliştiren Okullar Projesi (SGOP) çalışmaları dördüncü ve son yılını tamamladı.

Geçen hafta İskenderun Emel Akçay İlkokulu ve Mithatpaşa İlkokulu; bu hafta Antakya Nizamettin Özkan İlkokulu ve Fenerbahçeliler İlkokulu öğrencileri dişhekimlerimiz tarafından muayene edilerek son kez flor vernik uygulandı. Çocuklarımıza ağız diş sağlığının önemi ve diş fırçalama yöntemlerini bir kez daha uygulamalı olarak göstererek okul öğrenci ve öğretmenleriyle vedalaştılar.

Proje kapsamında ilkokul birinci sınıfında muayene edilerek kontrol altına alınan öğrenciler 4 yılını yani ilkokulu tamamlayana kadar yılda en az 2 kere ziyaret edildi, eğitici kitapçıklar, diş fırçası, diş macunu verildi ve dişlerin güçlenmesi için flor vernik uygulandı.

TDB ‘den gelen Komisyon üyeleri ayrıca Tınaztepe İlkokulu öğrencilerine ağız diş sağlığı bilincinin artırılmasına yönelik tiyatro oyunu sergilediler.

Sağlığı Geliştiren Okullar Projesinin genel amacı;

İlköğretim öğrencilerinde, ağız diş sağlığı düzeyinin yükseltilmesini amaçlayan bu program; sağlık eğitimi ile kişisel hijyen, ağız diş sağlığı alanında diş fırçalama alışkanlığını kazandırma ve floridlerin kullanımı ile diş çürüklerini azaltarak, ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesini sağlamaktır.

Projenin hedeflerini ise;

• İlköğretim öğrencilerinde, diş fırçalama alışkanlığını % 75’e çıkarmak,
  • 12 yaş grubunda düşük ve orta çürük risk grubunda diş çürükleri ve sonuçlarını 1’e düşürmek,
  • 12 yaş grubunda yüksek çürük risk grubunda diş çürükleri ve sonuçlarını 2,5’e düşürmek,
  • Dişeti iltihabında % 80 iyileşme sağlamak.

Bireylerin sağlık konusunda bilgi sahibi olmaları, kendi sağlıklarını koruma noktasına gelmelerini sağlayamamaktadır. Ancak bu bilgiler, davranış değişikliği sonucu uygulamaya ve günlük yaşama geçirildiğinde bir anlam kazanmaktadır. Örneğin, bireylerin pek çoğu diş fırçalamanın önemli olduğunu ifade etmelerine karşın ülkemizde doğru ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı yaklaşık % 15 civarındadır.

Önemli bir nokta da, son yıllarda yapılan pek çok çalışma ile kötü ağız sağlığının genel sağlığı da etkilediğini gösterilmiş olmasıdır.

Projeye destek veren ve gönüllü olarak çalışan

Mustafa Kemal Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Behiye Bolgül’e,

TDB Toplum Ağız Diş Sağlığı Komisyon üyelerine,

Osman Oğuz'a

Sema Tapman’a

Sezin Kıyak'a ve

Mustafa Kemal Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi son sınıf öğrencilerine teşekkür ederiz.

Türkiye’nin en kapsamlı ve en çok maliyetli projesi olarak kabul edilen bu çalışmalara destek ve onay veren Sayın Valimiz Ercan Topaca’ya, emek veren tüm meslektaşlarımıza ve okul müdürlerine bir kez daha teşekkür ederiz.

TDB ve Hatay Dişhekimleri Odası olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sosyal sorumluluk projelerinde olmaya devam edeceğiz.