ODAMIZ YENİ BİR PROJE İLE BİR İLKİ DAHA GERÇEKLEŞTİRİYOR

Sosyal sorumluluk kapsamında yıllardır toplum ağız diş sağlığına yönelik birçok projeye imza atan Odamız yeni bir projeyi başlatmanın heyecanını yaşıyor.

Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan ve Hatay’ın pilot il olarak seçildiği ÖZEL BAKIM GEREKTİREN BİREYLERDE AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ adlı proje özel bakım problemi bulunan bireylerin ebeveyn / bakıcı / yakınlarına veya eğitmenlerine broşürlerle yüz yüze eğitim verilmesi prensibine dayanmaktadır. 4 Ay sürecek projede MKÜ Dişhekimliği fakültesinden Prof. Dr. Behiye Bolgül ve odamız bünyesinden çok sayıda eğitmen dişhekiminin katılacağı eğitim çalışmasında önce ebeveyn/bakıcı/eğitmenler 10 sorudan oluşan bir ankete tabi tutularak özel bakım gerektiren bireylerin demografik ve oral hijyen / beslenme alışkanlıkları hakkında ön bilgiye sahip olunacak.

Özel bakım gerektiren bireyler sahip oldukları çeşitli engeller, beslenme şekilleri ve kişisel bakımlarını yapamamaları nedeni ile yetersiz ağız hijyenine sahiptir yani ağız hijyenleri kötüdür. Bakteri plağı birikimleri fazladır, dişleri normal sağlıklı bireylere göre çürümeye daha çok meyillidir. Dolayısıyla özel bakım gerektiren bireyler ağız-diş sağlığı açıdından yüksek risk gurubundadır.

Bu bireylerde oluşan diş çürükleri ve periodontal hastalıkların tedavisi gerek hekimler gerekse ebeveynleri/ bakıcıları için oldukça güçtür. Dişlerinde çürük ve dişeti problemlerinin oluşumunun önüne geçmek gerekir. Bundan dolayı özel bakım gerektiren bireylerde koruyucu ve önleyici tedaviler büyük önem arzetmektedir.

Özel bakım gerektiren bireylerin sağlıklı ağız hijyenine sahip olabilmesi için bakımlarını üstlenen ebeveynleri/bakıcılarının koruyucu ve önleyici tedaviler konusunda bilgilendirilmeleri ve eğitilmeleri gerekir.

Odamız tarafından bu proje kapsamında özel bakım gerektiren bireylerin ebeveynleri/bakıcılarına yönelik verilecek eğitimlerle diş fırçalama yöntemlerinin gösterilmesi, uygun beslenme önerileri ile çürük ve periodontal hastalıkların önlenmesi ve dolayısıyla ağız sağlıkları ile beraber genel sağlıklarının da korunması amaçlanmaktadır.