DEPREM ZARARLARINA KARŞI HUKUKSAL BAŞVURU REHBERİ

Yaşadığımız depremlerde meslektaşlarımız, aileleri ve hastalarımız olan pek çok kişi yaşamını yitirdi; çok daha fazlası da yaralandı.

Bir yandan halen enkaz altında can aranıyor. Diğer yandan, bütün bu yaşadıklarımızın sorumlularının bulunup hesap sorulması için kanıtların kaybolmadan toplatılması için çaba gösteriyoruz. Ve bütün bunların yanı sıra çeşitli hukuksal süreçlerde depreme bağlı kişisel işlemler ve hak aramalar da söz konusu olacaktır.

• Deprem sebebiyle yıkılan binada delil tespiti yapılmadan enkaz kaldırılmamalıdır. Delil tespiti yapılması için bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Savcılığına başvurabilirsiniz. Delil tespiti yapılmamış enkazın kaldırılmasını engelleyemediğiniz takdirde enkazın durumunu, kullanılan malzemelerin niteliğini göstermeye yarayacak fotoğraf ve videolar çekebilir, Türkiye Barolar Birliğinin hazırladığı Enkaz Radarı  programını kullanarak delil tespiti yapabilirsiniz.

• DASK, işyeri sigortası, konut sigortası, araç sigortası gibi sigortalarınız varsa uğradığınız zarara ilişkin olarak mümkün olan en kısa zamanda sigortacınıza bildirimde bulunabilirsiniz.

• İşyeriniz yıkılmış veya hasarlı olması sebebiyle girilemez durumda ise defter ve kayıtlarınızın erişilemez şekilde kaybolduğuna ilişkin olarak, iki ay içinde, işyerinizin bulunduğu yer il veya ilçe idare kurulundan belge alabilir yahut Asliye Hukuk Mahkemesine başvurabilirsiniz.

Bu konularla ilgili Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunları tarafından hazırlanan ayrıntılı kaynaklara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.